De Wiel Coerver Methode

Wat houdt de Wiel Coerver methode in?

"Het eigen maken van talloze functionele bewegingen en oefeningen door middel van individuele en specifieke techniektrainingen. Om te kunnen voetballen moet je zoveel mogelijk controleren, domineren en over de tegenstander heen gaan en je moet je kunnen handhaven aan de bal in alle situaties om een complete voetballer te worden." (Wiel Coerver)

We oefenen om in "1 minuut" zoveel mogelijk balcontact te hebben, waarbij de basistechniek natuurlijk functioneel moet zijn.

Door veel te herhalen kun je de oefeningen perfectioneren. Om te herhalen heb je de juiste mentaliteit nodig. Zelf kun je als jeugdspeler ook thuis oefenen. Iedere dag een kwartiertje oefenen en je hebt er tijdens de training weer baat bij. Of zoals Wiel Coerver zelf altijd zei: "Voetballen doe je 20% met je hoofd, 20% met je benen en 60% met je hart. Dus speel met je hart. Fouten maken mag, sterker nog, durf fouten te maken, dat is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je wordt rustiger en krijgt daardoor meer zelfvertrouwen. Door mentaal sterker te worden, wordt je weerbaarder”.
 
De vele voordelen die uit de Wiel Coerver-methode kunnen gehaald worden, willen we met de volgende vijf aandachtspunten onderstrepen:
1. Wie sterk is aan de bal, kan ook de mogelijkheden van zijn medespelers gemakkelijk overzien. Een speler met veel tactisch inzicht is uiteraard machteloos, als hij het technisch niet kan uitvoeren. Hoe meer technieken een speler verwerft, hoe meer mogelijkheden hij heeft, om het meeste resultaat uit een wedstrijdsituatie te halen waarbij hij betrokken is.
2. Tijdens balvaardigheidsoefeningen schommelt de polsslag meestal rond de 120 slagen per minuut, waardoor onbewust zonder rondjes te lopen, een prima basisconditie wordt verworven. Later kan men de oefeningen op snelheid en met tegenstanders zo vaak herhalen, dat men er spelenderwijs een aan het echte voetbal aangepaste conditie mee verwerft.
3. De hoeveelheid van de bewegingen staat er garant voor dat men elk onderdeel, zoals richtingveranderingen, draaiingen en wendingen met de bal, het afschermen en vrijspelen van de bal, het dribbelen, drijven, tegenstanders de verkeerde kant op sturen en over hen heengaan, gevarieerd en doelgericht kan oefenen, waarbij de spelers zelf ontdekken met welke bewegingen ze het meeste succes hebben in een bepaalde situatie en ze constant kunnen gebruiken.
4. Bij het oefenen van balvaardigheid en bal perfectie wordt de jeugd geen moment beziggehouden met onrealistische oefeningen, iedere beweging heeft een duidelijk en gericht doel, mede door het succes wordt de interesse (vooral in het zelfstandig oefenen) gestimuleerd.
5. Wie sterk is aan de bal, heeft zelfvertrouwen, eist hem op, past zich niet aan, maar wil zelf bepalen wat er met de bal gebeurt. Ze staan nu als het ware reeds te popelen om met de bal aan de voet de baas te spelen over hun tegenstander.
 

We leren je stapgewijs de volgende technieken:

  • Baas over de bal worden
  • Snel voetenwerk (souplesse)
  • Basistechniek (functioneel) / tweebenigheid
  • Dribbelen en drijven (start en sprintsnelheid (accelereren))
  • Passen en trappen + aanname
  • Kappen en draaien, controleren en domineren
  • Koppen
  • Schijnbewegingen
  • Passeerbewegingen (frontaal passeren)
  • Partij- en wedstrijdvormen
  • Afwerken op de goal

 

Naast bovenstaande oefeningen is samenwerken en communiceren met elkaar erg belangrijk. Tijdens een voetbalwedstrijd moet je het SAMEN doen.